oblačno
NE 20.8.
15/19°
oblačno
PO 21.8.
14/19°
skoro jasno
ÚT 22.8.
13/20°

České Budějovice - město piva

Tradice výroby piva sahá do dávných let, kdy střed Evropy obývali Keltové. Velkého rozvoje zaznamenala výroba piva při zakládání královských měst. V dobách středověku vzniká základ pro tradiční české pivo vyráběné z ječného sladu a chmele.

Počátky pivovarství v Českých Budějovicích se kryjí se vznikem tohoto královského města založeného z popudu českého krále Přemysla Otakara II. roku 1265 a udělením práva várečného.

Světoznámý název piva „Budweiser“ pochází z jižních Čech z Českých Budějovic, kde se budějovická piva vaří tradičně z vody čerpané z hlubin země, moravského sladu a žateckého chmele, tedy českých produktů.

Budějovický Budvar, n. p.
BUDĚJOVICKÝ MĚŠŤANSKÝ PIVOVAR a.s.

Jihočeské pivní stezky
Jihočeské pivní stezky jsou jedinečnou příležitostí, jak ochutnat výborné pivo a typickou jihočeskou gastronomii, poznat tradiční výrobu jihočeského piva v místních pivovarech a v neposlední řadě vychutnat kulturní a historické bonbónky, které náš region nabízí. Během pobytu navštívíte vybraný pivovar či pivovary v jižních Čechách, samozřejmě ochutnáte místní značky, ale také budete mít možnost obdivovat památky a pamětihodnosti regionu. Vše se ovšem točí především kolem osmi jihočeských pivovarů: Budějovický Budvar, Budějovický měšťansky pivovar, Eggenberg, Platan, Bohemia Regent, Nektar, Lipan a Zvíkov.
1. Návštěva pivovaru v dané lokalitě
2. Ochutnávka produktů pivovaru s možným výkladem o pivu a jeho historii
3. Nákup upomínkových předmětů popř. dárkových balení piva
4. Seznámení s typickou jihočeskou gastronomií a „vyzkoušení“ klasické české kuchyně přímo v pivovarské restauraci (případně doporučené restauraci s nabídkou místního piva)
5. Prohlídka místních turistických atraktivit, výstavních expozic, významného nebo památného místa
6. Kulturní vystoupení - živá hudba, folklór

Základní informace k českému pivu

  • Nejčastěji se pivo čepuje a podává v půllitrech, tedy ve sklenicích o obsahu 0,5 litru, případně se podává ve sklenici 0,3 litru (tzv. „malé pivo“).
  • Tuplákem bývá označována sklenice o objemu 1 litr.
  • Většina piv se čepuje s pevnou vysokou bílou a hořkou pěnou.
  • Nejčastěji se můžete setkat s pivem výčepním, lidově „desítkou“ – obsahuje do 4 % alkoholu, a se silnějším pivem typu „ležák“, zvaným „dvanáctka“, s obsahem přibližně 5,5 % alkoholu, a zřídka pak se speciálními pivy s vyššími obsahy alkoholu.
  • Většina vyráběných piv jsou piva světlá, čirá, ve škále od hořkého plzeňského typu až po světlý lehce nasládlý bavorský typ. Nabídku doplňují tmavá piva.
  • Směs světlého a tmavého piva ve sklenici se nazývá pivo řezané, lidově „řízek“.